Toamna se numără…

…nu, nu bobocii. Sau, mai corect, și bobocii…

Fiecare toamnă este un nou început pentru cei mici. Începe grădinița, școala… problemele… virozele… Iar în lumina contextului actual, ultimul lucru pe care și-l dorește un părinte este un copil care are febră, tușește (uscat sau nu) și căruia îi curge nasul. Cunoști tabloul? Dacă ești părinte, cu siguranță sentimentul îți este familiar. Dacă nu ești părinte, cel mai probabil ai în jurul tău oameni care se încadrează în exact această situație.

Iar acum aceste simptome pot deveni un coșmar. De ce? Pentru că suntem în mijlocul unei pandemii declarate de autorități, iar acest lucru îi face pe unii să se gândească mult pe subiect: „Dacă va fi un caz în școală?”, „Dacă ajungem să ne îmbolnăvim toți?”, „Oare cum se simte copilul meu timp de mai mult de patru ore cu masca pe față?” etc.

Fiind părinte, am trecut și eu pe vremuri prin frica legată de boala copiilor. Dar nu și acum. Știi de ce? Pentru că am învățat câteva lucruri:

  1. Cel mai mare dușman al sănătății este frica. Este o vorbă românească: „de ce ți-e frică, nu scapi”. Ce am învățat eu: ți-e frică ori nu, dacă e să ți se îmbolnăvească propriul copil, o va face. Frica și panica nu ajută la nimic.

Remedii pentru frică:

  • Din punct de vedere al imunității: întărește-i sistemul imunitar. Toamna și primăvara organismul este mai slăbit. Și nu neapărat din cauza diferențelor de temperatură, ci mai degrabă din alte motive, care se pot ghici citind…
  • Din punctul de vedere al celor cinci legi biologice: vorbește-i copilului tău și, mai ales, ascultă-l, vezi care sunt emoțiile lui legate de școală, profesori, prieteni, colegi, atitudinea celorlalți, actualmente situația socială și frământările tuturor în legătură cu pandemia.
  1. Nimănui nu îi plac schimbările, iar copiii noștri nu sunt o excepție. Toamna este momentul în care copilul este nevoit să se adapteze multor schimbări:
  • Afară nu mai e frumos, nu mai e soare, cald… trebuie să se îmbrace mai gros… Oare de ce unii copii au aversiune față de hainele groase? 🙂
  • Nu mai pot face ce vor ei, gata vacanța; programul se schimbă din joacă în ore și teme. În consecință, apare stresul legat de calificative și note.
  • Vor sta mai puțin cu bunicii, părinții, frații, prietenii de joacă. Vor sta mai mult cu colegii și profesorii.
  • Ziua devine din ce în ce mai scurtă, se întunecă mai repede. Or, conform acestui studiu, acest lucru afectează buna dispoziție, pentru că este afectată glanda epifiză. Ceea ce poate duce inclusiv la tulburări afective sezoniere. O persoană deprimată este o persoană mai sensibilă, mai expusă la boli.

Așadar, hai să ne sprijinim copiii, să îi ajutăm să treacă ușor de această perioadă, oferindu-le cât mai mult atenția noastră. Fără să îi certăm, criticăm și judecăm. Tu nu ai luat niciodată o notă mică la școală? Serios? Păcat, școala are alt farmec. 🙂 (Și spun asta din perspectiva unei eleve silitoare, care mereu a încercat să găsească explicații acolo unde sistemul clasic de învățare nu i-a fost suficient. Deci, un fel de cvasi-tocilară până la un anumit moment.)

  1. Ne ajută să știm că suntem pregătiți, că putem face față problemelor. De exemplu, eu am în casă, preventiv, remedii homeopate pentru febră și tuse. Mă ajută să mă simt pregătită. De fapt, e mai mult vorba de liniștea sufletească. 🙂

Așadar, recomandarea mea este să întrebi medicul de familie ce medicamente ar trebui să ai în casă pentru cazul în care copilul tău face febră sau tușește. Asta dacă nu vrei să folosești (ca și mine) altceva în afară de medicamente. Sau, mai bine zis, și altceva. Ideal ar fi să nu fie nevoie de antibiotice, deși gripa este virală, nu bacteriană, deci antibioticul nu își are rostul în peste 90% dintre cazuri.

Dacă te încântă în schimb și alte remedii, nu ezita să cauți un homeopat care să te îndrume. Am auzit pe cineva râzând de homeopatie, spunând că e homeomagie. Pentru mine chiar a fost… magie…

  1. Masa în familie este un moment bun în care să stăm cu cei dragi.

Ar fi bine să nu deschidem subiecte spinoase la masă, ci să ne străduim să fim optimiști și să discutăm subiecte plăcute tuturor.

Asta în timp ce mâncarea este cât mai diversificată și mai bogată în vitamine (mai ales vitamina C – vezi pătrunjelul, dar nu numai vitamina C), minerale și proteine. Și grăsimile își au rolul lor, ținând cont că vine sezonul rece. Ne protejează de frig.

  1. Din păcate, pe micul (sau marele) ecran al televizorului defilează doar știri care produc panică și anxietate. Poți schimba canalul, iar în loc de știri, să urmărești documentare sau filme.

Face bine la sănătate să ne păstrăm optimismul și starea de bine.

Și uite așa, toamna se numără și bobocii, dar și deciziile pozitive pe care le luăm pentru noi și cei dragi nouă.

A fi pozitiv înseamnă a fi mai sănătos. Iar râsul întinerește. 😉

În concluzie, poți să te întrebi:

  • Ce nu poate înghiți copilul sau ce nu poți înghiți tu (și nu mă refer aici strict la mâncare, ci și la persoane, situații etc.). Asta vă poate proteja de amigdalite și faringite.
  • De ce îți este frică? De ce îi e copilului frică? Există o amenințare care îl poate afecta? Poate un coleg agresiv? Poate un profesor care amenință cu teste și note proaste? Eliberează-te de frica de viitor… te ajută să te ferești de bronșite, bronșiolite și alte boli asociate bronhiilor și bronhiolelor.
  • Dacă ai petrece o parte din zi în aer curat, ai aerisi locuința, oare ai putea evita senzația de sufocare? Dacă te sufocă o situație, o persoană… schimbă ceva în sensul acesta. Vei fi mai puțin predispus(ă) la pneumonii.
  • Ce te sperie? Elimină lucrurile care îți provoacă spaimă, astfel eviți laringita.
  • Iar dacă ceva nu îți miroase (a) bine, meditează un pic asupra acestui lucru. Se poate folosi chiar și apa și săpunul, după cum ne spun autoritățile 🙂 Dacă faci asta, vei avea șanse mai mari să eviți rinitele, nasul înfundat și… pierderea mirosului.

Iar dacă ai și alte simptome de care îți este frică, te invit să participi la Cursul de bază Cele 5 legi biologice ale naturii, unde vei afla cum boala este influențată de emoții. Acesta este un curs introductiv, iar odată parcurs, vei putea participa la oricare dintre modulele speciale organizate de Biologia emotiilor, de exemplu Inima și sistemul circulator sau Sistemul endocrin – Disfuncții și tulburări hormonale.

Dacă ai orice întrebări legate de informațiile pe care le găsești pe acest site, te invit să îmi scrii la adresa mihaela@biologiaemotiilor.ro.

Să fim sănătoși!

Abonare Newsletter

Bifând această casetă, confirmi că ai citit și ești de acord cu condițiile noastre de utilizare cu privire la stocarea datelor transmise prin intermediul acestui formular.