Ai mâncat înghețată… rece?
De când eram în general îmi amintesc de întrebarea asta, pentru că de câte ori răceam (eu, sau unul dintre colegii mei), profesoara de limba română ne întreba: „Ai mâncat înghețată rece sau ai dormit desculț?”
Iar înghețata a fost un răsfăț îndelung dorit în copilăria mea, deoarece mi se permitea destul de rar din cauza amigdalitelor repetate.
Așa că astăzi vă voi vorbi despre amigdalită. Nu despre ale mele amigdalite, că pe atunci un știam atâtea și nu datorită cunoașterii am scăpat de ele. Ci despre ale băiețelului unei prietene.
După ce am participat la primul atelier de NMG am înțeles atât de multe încât mi se părea vital ca toți cei din jurul meu să cunoască aceste informații, așa că mă străduiam să conving cât mai mulți prieteni și cunoscuți să facă acel curs pe care îl făcusem și eu.
Într-o bună zi am cunoscut-o pe Delia. Ea este de aceeași vârstă cu mine și are doi băieți cam de vârsta fetelor mele. Pe atunci, copiii noștri erau la grădiniță. După ce am reușit să ne cunoaștem mai bine normal că am început să o bat la cap să participe la un curs de NMG. Dar ea continua să îmi spună că nu are timp, deoarece este extrem de prinsă cu familia și serviciul.
Într-o bună zi mi-a venit o idee și am întrebat-o:
– Auzi, copiii tăi să îmbolnăvesc des?
– Cel mare nu, dar cel mic, de când e la grădiniță, tot într-o amigdalită o ține. Aproape că un mai am un sfârșit de săptămână fără probleme.
Ahaaa! Gata, am găsit metoda! Eu știu ce înseamnă amigdalita, așa că o pot ajuta și așa poate o conving să participe la cursul ăla.
Conform NMG (legilor biologice) amigdalita este acea fază în care corpul se relaxează după o perioadă în care nu pot înghiți ceva (amigdala dreaptă) sau nu pot „scuipa” ceva (amigdala stângă).
Când spunem nu pot înghiți ne referim și la acțiunea în sine – nu pot mânca înghețată pentru că nu mi se dă voie (cum a fost cazul meu) sau nu pot înghiți ceea ce mi se impune să fac.
La fel e și pentru acțiunea de a „scuipa”: am înghițit ceva și s-a blocat în gât, nu pot să scot afară sau am ceva de spus și îmi este interzis să spun acel lucru (nu mă pot exprima).
Știind astea, am întrebat-o:
– Care amigdală este inflamată?
– Cum care? Amândouă.
– Dar una dintre ele un este în mod frecvent mai inflamată decât cealaltă?
– Ah, ba da, amigdala stângă.
Deci copilul nu putea să „scuipe ceva”, cel mai probabil să se exprime. Iar amigdala dreaptă era inflamată din cauza faptului că, suferind de amigdalite repetate, nu avea voie să mănânce nimic rece (inclusiv mult iubita înghețată).
Așa că am continuat interogatoriul:
– Când îl iei de la grădiniță începe să îți povestească tot felul de lucruri.
– Daaa, mă omoară. Abia îl fac să tacă. Îi merge gura continuu.
– Deci nu îl lași să vorbească?
– Un prea mai am răbdare, sunt obosită după serviciu, numai de asta nu am chef.
I-am explicat care este de fapt problema băiatului și că, dacă îl va lăsa să vorbească, amigdalitele nu se vor mai repeta. De asemenea, i-am recomandat să un îi mai interzică înghețata și să nu îi mai repete că se îmbolnăvește din causa ei sau a sucurilor reci.
Da, s-a uitat la mine ca și cum îmi mai crescuseră două capete. Dar am rugat-o să facă asta și să verifice dacă ceea ce zic eu e adevărat. Să lase copilul să se exprime. Să nu îi mai interzică alimentele și băuturile din cauză că sunt reci.
Și să aibă răbdare cu el atunci când va face din nou amigdalită, pentru că asta înseamnă că a rezolvat emoția. Dar că va fi ultima amigdalită dacă este dispusă să facă în continuare ceea ce i-am zis.
Rezultatul? Când m-am întâlnit cu ea din nou m-a întrebat:
– Unde e cursul ăla? Cât costă? Vreau să îl fac!
– De ce? A dat rezultate metoda pe care ți-am propus-o?
– Da, a mai făcut amigdalită o singură dată și de atunci au dispărut problemele. Vreau să învăț mai multe.
Deci… încă un copil care poate mânca după pofta inimii înghețată… rece.
Dacă vrei să afli mai multe despre cauzele emoționale ale bolilor, poți citi cartea Biologia emoțiilor. Atlasul organelor.
Dacă vrei să aprofundezi aceste informații, te poți înscrie la cursul de bază „Cele cinci legi biologice”. Mai multe detalii aici.